Ripjakt 2020

Jaga ripa med stående fågelhund

Vi erbjuder jakt för mindre sällskap och välkomnar både nybörjare och erfarna jägare

Vi är verksamma i Jämtland och Härjedalen

Ripjakt 2020

Ripjakten startar den 25 augusti. De första två veckorna är det väldigt högt bokningstryck.

Jakten sker i Jämtlandsfjällen på statlig mark. Den statliga marken sträcker sig över flera olika fjällområden och det finns många platser att välja på så bra fågeltillgång finns det alltid, oftast utgår vi från Storulvån eller Lofsdalen.

 

Som guide är vi ute hela jaktsäsongen ända fram till sista februari och alla årstider har sin charm. Både hundarna och guiderna vet vart riporna brukar befinna sig och tar er dit på bästa sätt. 

Jaktområde Åre och Storulvån
Beroende på vad som är öppet och hur vilttillgången är jagar vi på dessa områden: 

Handöl/Storulvån 
Majoriteten av dom här jaktområden ligger nära Storulvån. Här finns gott om både ripa och skogsfågel (tjäder och orre). Områdena är väldigt vackra och vi kan välja mellan att starta i tjäderskogen eller direkt på kalfjället. Rekommenderar fint boende på Enaforsholms Fjällgård

Jaktområde Skäckerfjällen/kolåsen
Skäckerfjällen är avlägsna men väldigt vackra fjäll. Skäckerfjällen kallas Jämtlands lilla Sarek. Även här finns det gott om ripa och skogsfågel. Rekommenderar bra boende på Kolåsens Fjällhotell.

 

Offerdalsfjällen
God fågeltillgång, extra område om det behövs ligger en bit bort från där jag bor.
Jaktområde Lofsdalen
I Lofsdalen är Härjedalens sydligaste skidort, här kan vi erbjuda ett helt koncept med jakt, stuga och mat. Vintertid finns även möjlighet att kombinera med skoter och pimpling. Lofsdalen ligger sex timmar från Stockholm och det går att resa hit med bil eller flyg till Sveg. 
Jaktområde Funäsdalen/Mittådalen
Jag kan erbjuda guidning vid dessa områden och kan rekommendera ett riktigt bra boende för grupper i Bruksvallarna. Det finns även flertal stugor att hyra i Funäsfjällen. 
Utrustning, bokning och erfarenhet

Börja jaga ripa

Ripjakten är en fantastisk jaktform där du och hundens samarbete leder till en lyckad jakt. Riporna finns på fjället och det är en jaktform med många höjdmeter.  Vi jagar i obanad fjällterräng med fantastiska vyer. 

Den här jakten passar dig som vill vara ute i naturen, prova på en spännande jaktform och få chans till skott. 

Utrustning

Självklart går det att följa med på jakt utan gevär men för att jaga så krävs det att ni tar med er jaktvapen för ändamålet.Fjäll/jaktkläder och kängor.

Erfarenhet

Oavsett om du är helt nybörjare eller erfaren jägare kommer du uppskatta en guidad jakt. Intresse, ork och jaktlycka avgör hur länge vi jagar under dagen. 

Uppsiktsjakt

Jägarexamen behövs inte vid uppsiktsjakt utan det är ett perfekt tillfälle att testa på om det här är en jaktform som passar dig. Under uppsiktsjakten så jagar du nära guiden som instruerar dig i hur du använder vapnet och när du ska skjuta. 

Lär dig jaga med egen hund

Samspelet mellan hund och jägare är fantastiskt. Har du en ny jakthund och ska precis börja jaga med hund är det mycket att tänka på. Ta med dig din hund så  går igenom vad som är värt att tänka. Vi kommer huvudsak jaga med våra hundar men även med era , så var beredd på att ha hunden kopplad under jaktdagen.

Bokning & Pris

Ring eller maila för bokning och prisförfrågan.
+4670-29 83 891
fjellguide.se@gmail.com

Hundträningsområde

Erbjudande – jaktträning

Följ med på en rolig jaktträning inför ripjaktspremiären. Tillsammans med en grupp på max fyra personer går vi igenom grunderna inför årets ripjakt och går ut på ett hundträningsområde för att förbereda både hundarna och oss själva inför jaktpremiären. Passar både er med egen hund och er som är nyfikna på vad ripjakt innebär som kanske är lite mer intresserad av att se hunden arbeta än att skjuta. 

I paketet ingår:

Teoretisk genomgång kring hur jakt med stående fågelhund fungerar

Både innan och efter jaktträningen går vi igenom olika scenarier som kan uppstå under jakten. Att analysera tillsammans är en del av den lärande processen och som gör att vi kommer bli tryggare vid nästa situation. 

Säker vapenhantering

En olycka kan hända väldigt lätt och därför är det alltid värt att gå igenom säker vapenhantering. 

Lerduveskytte

Övning ger färdighet och tillsammans skjuter vi en runda lerduveskytte varje dag. Vi går även igenom vilken typ av ammunition du behöver för ripjakt och skogsfågeljakt.

Hundträningsområde

På hundträningsområdet får vi chans att släppa våra hundar och se om de ställer för ripa. Det är en väldigt bra träning för både oss och hundarna eftersom det inte är någon press att vi ska komma till skott. Vi har med en startpistol så att hundarna får en riktig jaktsituation samt att vi slänger ut apportvilt och tränar apportering. Målet här är att både vi och hundarna känner sig trygga med varandra. 

Praktisk information

Datum och plats

Tillfälle 1: 19-20 augusti
Tillfälle 2: 22-23 augusti 

Plats: Jaktträning kommer att ske på Mittådalens hundträningsområde mellan Bruksvallarna, Mittådalen och Funäsdalen.

Boende och mat

Boende och mat ingår inte men vi bokar boendet tillsammans och kan även laga mat ihop eller äta ute på restaurang. 

Pris och bokning

Pris för två dagar med jaktträning 2500 kr per person. 
Tillkommer kostnad för jaktkort 100 kr per hund, mat och boende. 
Ring 070-29 83 891 eller maila till fjellguide.se@gmail.com

Bra att veta

Information om jakten

Den jakt vi erbjuder guidning på är småviltsjakt i form av ripa, skogsfågel och hare.

Eftersom vilttillgången kan komma att förändras under en jaktsäsong så förbehåller vi oss rätten att guida på de marker vi anser lämpliga för att ge dig som jägare den bästa upplevelsen samtidigt som vi vårdar våra viltstammar.

All jakt sker på upplåtna områden där dagkort/årskort löses om inget annat anges. Vid all bokning av jakt skall erforderliga licenser på jaktvapen, statligt jaktkort samt jaktkort på den tilltänkta marken innehas, varav det sistnämnda bokas och betalas i samförstånd med guide.

 

 

Guidade aktiviteter året runt

Paket med boende och jakt

Under vinterjakten utgår vi från Lofsdalen som är en fjällby i södra Härjedalen, sex timmar från Stockholm.

För jakt i området kring Storulvån kan vi erbjuda prisvärt boende på Enaforsholm Fjällgård. Här finns möjlighet att välja både mellan helpension och självhushåll.  

 

Våra jakthundar

Atlas, vår kleiner münsterländer, är en erfaren jakthund med stor förmåga att hitta ripa och skogsfågel. Han arbetar nära sina förare, är stark, lyhörd och jobbar hårt. 

Kingen, setter, är en erfaren jakthund ,pålitlig som söker stort, står länge och tok säkert. Kingen är en riktig rip expert.

Loke, vorsteh, är en snabb unghund under upplärning. Loke erbjuder rolig och spännande jakt. Loke är en missil som söker snabbt och stort men är väldigt lyhörd.

Läs mer om vad vi erbjuder för aktiviteter

Fiske, jakt och fjällvandring.